Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2014 10:41 - Брачен живот за здраво сърце
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
0



 В последно време влюбените двойки все повече отлагат сключването на брак. Вместо това избират да живеят под един покрив, да създадат семейство дори и без подпис и да се обичат безусловно. Вярно е, че двама души могат да изживеят живота си заедно, дори и без да минат под венчило, но бракът също има своите плюсове - чувствате се сигурни един в друг и свързани "докато смъртта ви раздели". Standartnews.com цитира американско проучване, според което семейният живот е полезен за сърцето. Не само да не бъде разбито, а и да бъде здраво.
  Вероятността сключилите брак да развият сърдечни проблеми, както и сърдечносъдови заболявания, засягащи също крайниците и коремните области, е много по-малка отколкото при необвързаните пред Бог или закона, твърди изследователят д-р Карлос Алвиар, кардиолог от Ню Йорк. Той твърди също, че това е първото проучване, което открива подобни ползи от брака и за двамата, за разлика от досегашните, които са акцентирали основно върху влиянието на семейството върху мъжа.
  Участие в новото проучване са взели мъже и жени на възраст от 21 до 102 г., като са взети под внимание всички рискови фактори за сърдечносъдови заболявания - дали страдат от високо кръвно налягане или диабет, дали са пушачи и дали имат наднормено тегло. От всички включени в изследването 69% са семейни, 14 са вдовци, 9% са разведени и 8 на сто - необвързани. "Дори и предвид рисковите фактори като възраст, пол и раса при женените рискът от развиване на проблеми със сърцето пак се оказа по-нисък", категоричен е д-р Алвиар.   Още статии: Как да се предпазим от проблеми с жлъчката Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант Отървете се бързо и лесно от лошия дъх сега!
  В крайна сметка резултатите сочат, че шансовете за развиване на сърдечни заболявания при мъжете и жените, сключили брак, са с 5% по-малко. Коефициентите на овдовелите са с 3 на сто по-високи, а на разведените - с 5%.
  На този етап обаче учените не могат да открият точната причина за тази защитна функция на брака. "Засега можем само да предполагаме", казва д-р Алвиар. Една от вероятните причини е, че когато сме сериозно обвързани и искаме да задържим партньора до себе си, инстинктивно се грижим повече за фигурата си и начина, по който изглеждаме. Стегната и предизвикателна фигура естествено включва спорт и здравословно хранене - два фактора, които силно влияят на здравето на сърцето.   Друг фактор, който не е за подценяване, е грижата, която двама съпрузи проявяват един за друг. "Често съпругата е тази, която настоява: "Изпий си хапчето! Не яж мазно! Иди на преглед!" и с това помага на мъжа до себе си да е по-отговорен към здравословното си състояние", обяснява изследователят.   Запазете час онлайн за 217 лекари
  Независимо от семейното положение обаче всеки може да спазва няколко прости правила, за да се предпази от сърдечносъдови проблеми: да спре пушенето, да ограничи до минимум вредните храни и да спортува.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 822983
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930