Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2014 09:03 - Как да предотвратим и лекуваме хемороидите
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 781 Коментари: 0 Гласове:
1



 Никой не обича да говори за хемороиди , но те очевидно са разпространен проблем  - през 2012 г.  хората са търсели в Google  най-много информация за хемороиди, в сравнение с всяко друго здравословно състояние. Това не е никак изненадващо, като се има предвид, че според статистиката 75 процента от нас ще страдат от хемороиди в някакъв момент от живота си. (Жените често ги получават по време на бременността и след раждането.)   Какво точно са хемороиди ? Хемороидални възли има всеки – това са съдови образувания около ануса и в най-долната част на правото черво. Те са приличат на „възглавнички” пълни с кръв и осигуряват физиологичното затваряне на аналния отвор. Хемороидалните възли могат да създадат проблеми, ако се възпалят и уголемят поради прекомерен натиск. Това е патологичното състояние, което описваме като „имам хемороиди”. Има вътрешни такива, които не можете да видите или почувствате , но те може да причинят кървене. Има и външни такива, които са в аналния отвор и могат да предизвикат много сърбеж, болка и дискомфорт. Предразполагащи фактори са:  хроничен запек и диария, бременност, заседнал начин на живот, наднормено тегло, наследственост и др.   Страдате от хемороиди? Ако изпитате дискомфорт като парене или сърбене, ако забележете кръв на тоалетната хартия – това не е причина да се паникьосвате! Кремовете без рецепта предоставят облекчение. Една част от тях обезболяват, подсушават и намаляват възпалението, а друга част укрепват стените на кръвоносните съдове. Не се препоръчва да ги използвате повече от седмица без одобрението на лекар , защото те могат да причинят изтъняване на кожата и други странични ефекти.   Ако състоянието не се подобрява или не отминава, както и ако имате постоянно кървене, трябва да се обърнете към  специалист проктолог или към хирург. Ако кръвта е гъста и тъмна,  това може да симптом на по-сериозен проблем  като колоректален или анален рак – трябва незабавно да се консултирате с вашия лекар!   Ето няколко неща, който трябва да знаете за предотвратяване или лечение на хемороиди:  
  • Спрете да четете в тоалетната! Седейки за дълъг период от време на тоалетнатачиния , може да предизвика или да влоши хемороиди. (Проучване показва, че 35 % от притежателите на таблет влизат в тоалетната с него – и вие ли сте от тях?!). Медиците допълват, че от физиологична гледна точка, изхождането в клекнала поза е по-щадящо.
 
  • Използвайте влажна хартия или мокри кърпички за бърсане, за да не се дразнят възпалените тъкани. Кърпичките трябва да са без алкохол и без аромат. Препоръчват се продукти с Хамамелис, както и кратък студен компрес за намаляване на отоците.
 
  • Седнете веднъж или два пъти на ден в топла вана или в голям съд в продължение на 10 - 15 минути. Може да добавите във водата билки като смрадлика, мащерка и други. Това помага да се поддържа зоната чиста и може да облекчи болката и сърбежа. Подсушавайте със сешоар на ниска температура, за да избегнете триене на чувствителните тъкани.
 
  • Когато чувствате движение на червата, отидете до тоалетната веднага, за да не се увеличава натискът върху отслабените вените.
 
  • Най-добрият начин за предотвратяване на хемороиди е избягването на запек. Постигнете го с много течности и с увеличен прием на фибри в диетата – плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
  Когато домашното лечение не е достатъчно  и симптомите са се влошили,  е време да се консултирате с лекар. В днешно време се прилагат по-малко инвазивни процедури, които включват лигиране (прекъсване) с  малка гумена лента (като ластик), която отрязва кръвоснабдяването на хемороиди; или коагулация, която използва лазер или инфрачервена светлина, за да се свият хемороидите (на същия принцип се премахват и капилярите по лицето). Използва се и ултразвуково лигиране на хемороидални артерии – с  помощта на доплеров радар се намират вените на хемороидите и снабдяването им с кръв се прекъсва с малък шев.   Изборът на метод зависи от степента на болестта и се определя след консултация с лекар.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821986
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930