Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2014 09:48 - Розмарин срещу пролетна умора
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0



 За мнозина пролетната умора се превръща в болест, която настъпва с особена сила след превъртането на часовника с час напред споделят в. 24 часа.   Всъщност е физиологично състояние, свързано с адаптацията на организма от зимния към летния сезон, обяснява дерматологът д-р Емил Илиев, специалист по китайска медицина. Влияние оказват климатичните промени, както и различният начин на хранене. През зимата в менюто има относително повече белтъчини и мазнини и по-малко витамини, макар че в условията на съвременната икономика имаме целогодишен достъп до пресни плодове и зеленчуци.   Всеки 2-и има оплаквания от умора, нервност, отпадналост, безсъние. Те са особено отчетливи сутрин и засягат най-силно хората с ниско кръвно.   Ето и препоръките на д-р Илиев какви средства помагат срещу пролетна умора. За хората с ниско кръвно, които се будят отпаднали и без тонус. Вместо кафе изпийте чаша чай от розмарин с мед - вдига кръвното много по-добре от кофеина. В 500 мл вряща вода се слага чаена лъжичка розмарин и се вари 6 до 10 минути. Дозата стига за двама.   При силна отпадналост и сънливост. Най-вероятно се дължи и на липсата на желязо в кръвта, но анемията трябва да се докаже. Ако е така, се нуждаете от 10-15 мг желязо за мъжете и 15-20 мг за жените на ден.   При нервност и умора. Много по-добър ефект от хапчетата има чаят от мащерка, бял равнец и орехови листа с мед. Пие се по 2 пъти на ден. Приготвя се подобно на чая от розмарин, като се слагат равни части от 3-те билки.   За общо енергийно подсилване. Пролетната умора често се свързва с дефицит на магнезий. Количеството му в организма е твърде малко - 20 до 30 мг общо за цялото тяло, но микроелементът е изключително важен за енергийния обмен, уточнява д-р Илиев. Участва в синтеза на субстанцията аденозин-трифосфат, от която зависят ензимни реакции, свързани с обмена на белтъчините и гликозата.   Важен е и за сърдечния мускул, костите, зъбите, невромускулните мембрани. Причина за недостига му може да са проблеми с храносмилането, обилно потене, психически и физически стрес, прекаляване с алкохол. В резултат се явяват мускулни крампи, схващане, депресия, безсъние, нервност, атеросклероза.   Още статии: Как да се предпазим от проблеми с жлъчката Шоколадът – любопитни факти и интересни проучвания Уникалните свойства на марулята   Необходимата дневна доза за мъжете е 300-350 мг на ден, а за жените - 300 до 330 мг. Най-добре е магнезият да се доставя с храната, съветва докторът. Най-богати са соята, като 100 г дават 245 мг магнезий, оризът, пшеницата, слънчогледът, шоколадът (в 100 г има 80 до 100 мг магнезий), лещата (в 100 г има 75 мг), спанакът. С 50 г орехи човек получава 70 до 90 мг магнезий.   Микроелементът може да помогне и за намаляване на систолното (масово наричано “горно”) кръвно налягане, казва д-р Илиев. Човек с такъв проблем трябва да си осигурява по 500 мг магнезий всеки ден - най-добре чрез храната. Източник на микроелемента може да бъдат и някои минерални води.   Той е нужен и при диабет. Редовен прием се препоръчва и на бременните.   При проблем с бъбреците или AV-блок на сърцето трябва да се внимава с магнезия, уточнява д-р Илиев.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821768
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930