Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2014 08:36 - Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
1



 Шокиращи факти за пшеницата съобщи д-р Папазова по време на гостуването си в предаването „На кафе” с Гала. Тя цитира кардиолога Уилям Дейвис, един от първите хора, които започват да говорят открито за пшеницата, която всички ние консумираме днес. Какво е различното с пшеницата, която са ползвали нашите баби и дядовци?   Доскоро на земята е имало едва няколко сорта пшеница. Те не са се кръстосвали един с друг тъй като са различни видове. През 1943 г. обаче хората започват да експериментират с пшеницата, за да повишат добива й и да направят класовете по-ниски за по лесно събиране.   При кръстосването на различни видове пшеница се получава полиплоидия – това представлява сливане на хромозомите на двете растения. Т.е. ако да речем лимецът има набор от 14 хромозоми и се „слее“ с друг вид с 14 хромозоми се получава пшеница с 28 хромозоми. На пръв поглед не звучи толкова страшно. Проблемът обаче е, че по този начин в пшеницата се появяват нови видове глутенови протеини. Когато хората консумират пшеница с подобни „новосъздадени“ протеини организмът не ги разпознава като храна, а като непознат протеин, който трябва да се унищожи – каквито са например вирусите и бактериите. Именно поради тази причина в последните години има такъв бум на глутенова непоносимост.   Достатъчно е да знаем, че между човекът и шимпанзето има разлика от само 1 хромозома. В момента има над 2500 вида пшеница с безкраен набор от хромозоми, които човешкият организъм не разпознава като храна, а като „болестотворен организъм“. Оказва се, че приемът на тази пшеница има и други вреди за здравето. Тя прави червата пропускливи за чужди протеини тъй като съдържа определени ензими, които разграждат власинките на червата. Резултатът е намалена защита на имунната система.   Едно от най-тревожните въздействия на пшеницата върху мозъка е това, че поразява самата мозъчна тъкан. Освен че променя мислите и поведението на човек тя нарушава координацията на главния мозък, малкия мозък и други структури на нервната система.   Д-р Папазова бе категорична, че са правени много експерименти върху деца с аутизъм, които доказват, че при премахването на пшеницата и заместването й с храни като нахут, просо, елда, киноа, амарант и други, състоянието им веднага се подобрява.   За съжаление от тази пшеница се правят сладкишите, вафлите, тестените изделия и дори всички „здравословни“ пълнозърнести хлябове. В допълнение „новите“ глутенови протеини имат свойството да се свързват с рецепторите на „вътрешната опиатна система“ – именно с тези рецептори се свързват хероина и морфина. Поради тази причина рязкото спиране на всички пшеничени продукти води до типични симптоми на абстиненция! Ако не вярвате опитайте.   Всички тези факти звучат доста плашещо, но добрата новина е, че „новата“ пшеница има алтернатива. Ако не искате да се отказвате от пшеницата като такава, можете да си купувате лимец или брашно от лимец и да си правите хляб и сладки от него. В допълнение на пазара вече се предлагат и много различни брашна – от просо, сусам, нахут, киноа, елда и картофи. С тях можете да сготвите безкраен набор от тестени изделия.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821853
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930