Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 09:55 - Полезните и здравословни свойства на лютите чушки
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1482 Коментари: 0 Гласове:
0



 Растението е с височина до 60 см с клонесто стебло, елиптични листа, едри бели или сивкави цветове със синьо-виолетови петна. Плодът на растението е тънкият, не много сочен околоплодник и има кълбовидна до хоботовидна форма с цвят вариращ от жълто и червено до маслено-черен цвят. Родина на растението е тропическа Америка. 

 

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют (причина за лютивия вкус е наличието в плодовете на фенолното съединение капсаицин, което в лютата чушка е 20 пъти по-голямо от това в сладката чушка). Някои видове люта чушка са толкова люти, че дори докосването до тях може да предизвика кожно раздразнение. 

 

Плодовете на лютата чушка се употребяват пресни дори все още неузрели, но могат и да се готвят или сушат – цели или на парченца. При сушене узрелите плодове придобиват по-тъмен цвят – от тъмно- до оранжево-червен. Обикновено чушките се сушат на слънце, от което те се сбръчкват. Чушките могат да се съхраняват на сухо място и запазват вкуса си през цялата зима. След това се стриват със или без семената и се употребяват в различни сосове, подправки за ястия, салати и пици. Ситно стрити те се превръщат в лют червен пипер. Цели чушките могат да се употребят за подправка на супи и ястия. 

 

Лютите чушки борят холестерола

Съставките, които придават лютивината на чушките, понижават високото кръвно налягане и холестерола. Лютите чушки имат голям потенциал да предпазват от сърдечни заболявания, които убиват най-много хора в развитите страни. 

 

Лютите чушки намаляват апетита

Подправянето на ежедневната диета с малко люти чушки помага за намаляване на апетита. 

Консумирането на червени чушки може да помогне за овладяване на апетита и за изгарянето на повече калории след ядене, особено за хора, които не консумират подправки често 

 

Лютите чушки намаляват болката

Съществуващите местни упойки се отразяват на всички нервни клетки. Затова от епидуралната упойка, която се слага на родилките, те престават да чувстват краката си, а от упойката, поставена от зъболекаря, изтръпва устата. 

Капсаицинът действа само върху рецепторите на болката. Използваната от него молекула QX-314 въздейства върху нервните сигнали по същия начин като обикновената упойка, но е прекалено голяма, за да влезе в нервните клетки. 

 

Още полезни свойства на лютите чушки

В чушките има изобилие от витамин В комплекс. В червените чушки има 30 пъти повече каротин, за сметка на зелените, но пък в зелените има 4-5 пъти повече витамин С, отколкото в лимоните. До тях се доближава единствено черното френско грозде.  

 

Поради това е препоръчително чушките да се се включват в менюто на хора, страдащи от анемия, тъй като доброто съотношение между витамините С и Р съдейства за укрепване стените на кръвоносните съдове. Посоченият витамин Р се съдържа главно в червените и жълтите камби, което е най-полезно и за хората, страдащи от диабет. 

 

От сортовете чушки, за най-ползотворни се считат лютите чушлета. Подобно действие на тяхното имат и лютите “роднини” на чушките. Това е поради наличието на алкалоида капсацин, който поражда лютивината. Той стимулира отделянето на стомашен сок, възбужда апетита и действа благоприятно на нервите.

 

Свързани статии:

Лютите чушки помагат за отлично здраве

Познавате ли лечебната мощ на лютия кайенски пипер

Топ 10 на продуктите срещу високо кръвно




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820742
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930