Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2014 09:57 - Хумата - чудодейното природно богатство
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1725 Коментари: 0 Гласове:
2



 Хумата (от латински humus - пръст) е вид белезникава мазна глина, широко употребявана като козметично и хигиенно средство. 

 

Хумата влиза в състава на много готови козметични маски за кожа и коса, но се продава и отделно (на фин прах) за приготвяне в домашни условия. Обикновено се смесва с вода, кисело мляко, жълтък, пчелен мед, мас или лимонов сок. Маските с хума са особено препоръчителни за мазна или повяхнала кожа, а на склонната към омазняване коса придават блясък и обем. Хумата е изпитано средство за успокояване на подсечената кожа при бебетата. Използва се още за приготвяне на маски за коса - смесена със зехтин. 

 

Хумата се прилага външно като компреси, лапи и мехлеми и вътрешно като разтвор за пиене, за гаргара и промивки. 

 

Как и кога хумата е полезна?

Хумата е екологично чист природен продукт, познат още от древността с благоприятното си влияние върху човека. Комбинацията от минерали и микроелементи е силно абсорбираща и поглъща замърсяванията от порите, извлича токсините, разтваря мазнините, заглажда бръчките, стимулиора зазадравяването на косъма, предпазва от пърхот, тонизира кожата. 

 

Хумата е едно от най-добрите средства за вътрешно лечение, използвано още от древни времена. Тя абсорбира вътрешните отрови, патогенните микроби и се утвърждава като прекрасно лечебно средство при отоци, циреи, тендовагинити, разширени вени, колит, синузит, дископатия, болки в главата и гръба, дори и тумори. В стомаха и червата тя поглъща отровите, отделени от микробите и ги прави напълно безвредни. Това свойство на хумата е доказано от множество лабораторни изследвания. Хумата намира широко приложение и в козметиката. 

 

Хумата се прилага външно като компреси, лапи и мехлеми и вътрешно като разтвор за пиене, гаргара и промивки. 

 

Приготвената за лечение хума трябва да бъде суха и изпечена на слънце. Счуква се в дървен хаван или върху дървена подложка с дървено чукче.
Счуканата хума се поставя в порцеланов, глинен или дървен съд и се залива с преварена вода. Държи се на слънце няколко дни, след което се разбърква с дървена лъжица. Ако получената каша е прекалено гъста се разрежда с преварена вода. 

 

Компрес от хума се прави, като парче памучен или ленен плат се намазва със средно гъста хумена капа и се поставя върху предварително почистеното болно място. Компресът се покрива с парче найлон и се завива с вълнен плат. Държи се от 1 до 3 часа. Щом хумата изсъхне, се сменя с прясно приготвена, а вече употребената се изхвърля на недостъпно място, защото е погълната много бактерии и токсини. Веднага след снемане на компреса, болното място се почиства със студена вода, без да се използва сапун. 

 

Хумената каша притежава  силен оздравителен ефект при сухи екземи, кожни обриви, възпаления, акне, сърбежи. 

 

Хумата може да бъде полезна и при: Разширени вени, Болки в краката, Вода в коляното, Дископатия, Шипове, Навяхване и отоци, Синузит, Изгаряне, Косопад и др. 

 

Народни рецепти с хума
 

Рецепта с хума при косопад:

Мийте косата си със сапун само веднъж в месеца. Използвайте сапун в който няма животински мазнини. През останалото време я мийте с вода или с хума. Ще опечете добре хумата, ще я залеете с малко оцет и ще я размиете с малко оцет. С тази каша ще измиете няколко пъти главата си и ще я изплакнете с много вода.
Косата да се мие с леко топла вода. 

 

Рецепта с хума при разширени вени

В стъклен или глинен съд се разтваря хума. Разстила се върху памучен плат и се слага върху болната вена. След 3 часа превръзката се снема и болезненото място се промива с отвара от смрадлика. 

Прави се отвара от корените на къпина. С нея се разтваря хума. Работи се както в горната рецепта. 

 

Лечение на псориазис с хума

За лечението на псориазис с хума е много важно болният да има нагласа за такава терапия. За да успокоите нервната си система и да се очистите от отровите, натрупани в организма, добре е да започнете с хумена вода в зависимост от това каква е поносимостта към по-гъстата смес. Пие се 3 пъти дневно (от 1 до З лъжички - за препоръчваме е да се започне с една лъжичка дневно, после две, като непрекъснато се увеличава гъстотата на разтвора). Още на втория ден урината и изпражненията ще променят цвета си. След седмица организмът ще бъде готов да приеме мехлема. 

 

Прах от хума, добре стрита и напечена на слънцето, се разбърква с чиста свинска, мас по равни части. Мехлемът се приготвя в зависимост от количеството образували се плаки по тялото. Кожните плаки се измиват с хладка вода и оцет, след което се намазват с мехлема. Покриват се с марля или найлон. Добре е болният да се е затоплил преди това и да запази тази своя телесна температура през времето, докато ползва мехлема. След около 2 часа мехлемът се измива с хладка вода (ако не пречи миризмата, във водата може да се слага и сок от една или две глави чесън. В никакъв случай да не се използва сапун.) Лющенето на плаките е бавен и тежък процес и затова лечението продължава 40 до 60 дни, след което се редува с 10-дневна почивка и вегетарианска храна без никакъв алкохол. Добре е да се избягва силното потене или ако това е неизбежно, да се взема по-често душ. Стресовете и нервното напрежение също не са препоръчителни. Лечението продължава, докато не се получи желаният ефект. 

 

Рецепта с хума при миома

Държана на слънце 3 дни хума се разтваря на гъста каша с вода. Слага се в марля и се налага върху корема, ниско долу.Държи се 3 часа, след което се изхвърля на недостъпно място.

 

В същото време се приема и вътрешно – 1 чаена лъжичка се разтваря в Ѕ чаена чаша вода. Лечението трае 10 дни. 

 

Рецепта с хума при изгаряния

4 супени лъжици хума, 1 супена лъжица безсолна, промита в няколко води свинска мас и 1 жълтък се измесват с малко вода. С получения мехлем изгореното се маже през 20 минути.

 

Вечер се намазва по-плътно и се превързва. Лекът е много ефикасен. Не позволява да се образуват мехури. 

 

Свързани статии:

Помогнете си с рецепти за косопад на баба Ванга

Чудодейната зелена родопска глина лекува рак

Пригответе си мурсалски чай за здраве и дълголетие




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820878
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930