Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2014 09:30 - Здрав сън с голо тяло
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ако искате всяка вечер да спите като къпани, спете голи. Това показва ново международно проучване на Националната фондация за съня на Великобритания. Един на всеки трима възрастни спи гол, а това от своя страна носи много облаги. Експертите са установили, че свалянето на пижамата преди лягане подобрява качеството на нашия сън, но също така засилва и връзката с партньора и помага за изгарянето на калориите.

 

Доказано е, че температурата в нашето тяло се понижава с около половин градус, за да може човек да заспи. Мозъкът, който управлява вътрешния ни часовник, изпраща сигнали на организма да освободи топлината от тялото. Според това изследване телесната ни температура е най-висока в 23.00 часа и най-ниска в 4.00 часа сутринта. Ако все пак има нещо, което пречи на температурата ни да се понижи, то нашият мозък реагира веднага като ни събужда. Това е и основният проблем на хората, които страдат от безсъние. Когато спим голи, помагаме на организма си да се охлади и да поддържа по-ниска температура, за да е сънят по-добър и качествен, обясняват специалистите.

 

Различни проучвания показват, че феновете на спането без дрехи са около 10%. За тях няма значение, че навън е лют студ. Техните аргументи далеч не са свързани само с охлаждане на тялото.

 

Според тях без дрехи сънят е по-лек! Няма ги досадните материи, които дразнят или пречат. А и излиза по-евтино.

 

От друга страна специалистите са доказали, че хората, които спят голи, имат по-добри взаимоотношения с околните! Това е така, защото при допир на кожа се отделя хормонът окситоцин, който от своя страна намалява нивото на стреса, успокоява съзнанието и не на последно място понижава кръвното налягане, а чувството на щастие се повишава. Изводът е, че щом човек е щастлив, то той е и по-склонен да има по-добри взаимоотношения с околните.

 

Липсата на пижама също намалява риска от гъбични инфекции! Кожата около вагиналната област има възможност да диша по-леко, което пък стопира развитието на гъбични инфекции. Такива инфекции обичат влагата и топлината. Ако средата е суха и хладна, то те няма да се развият!

 

Още една причина да захвърлим дрехите е, че така ще сме по-здрави! Доказано е, че сънят без пижама освобождава хормона на растежа мелатонин. Този хормон е известен с това, че поддържа костната плътност, здравината на тъканите, помага да се изгради и мускулната ни маса. Благодарение на него рискът от диабет е много по-малък, рискът от сърдечно-съдовите заболявания също намалява, а обмяната на веществата се засилва, укрепва имунната система.

 

 

Ако искате да заздравите връзката с партньора си, това е една от стъпките. Допирът тяло в тяло стимулира желанието за секс, влияе на съзнанието и укрепва връзката между партньорите.

 

Друг плюс е, че така може да намалите апетита си, защото при сън без дрехи намаляват нивата на кортизола. Тялото се охлажда през нощта, а това води до намаляване нивата на този хормон. Истина е, че ако сънят не ни е достатъчен или ни е прекалено горещо, то сутринта нивата на кортизола са много високи. Те увеличават апетита, както и вероятността от преяждане.

 

Искате да се подмладите – веднага захвърлете дрехите! Когато температурата на въздуха в стаята е около 19-20 градуса, това позволява на борещите се с процесите на стареене хормони (мелатонин, окситоцин и др.) да функционират правилно. Някои експерти са на мнение, че е добре човек да избягва прегряването на тялото си по време на сън и е добре да го освободим от дразнещите нощници и пижами.

 

Психолози са доказали, че когато човек спи гол, се чувства по-комфортно в тялото си. А това го прави по-щастлив и по-амбициран да се стреми към красива и изящна фигура.

 

Свързани статии:

Съобразяваме ли се с биологичния си часовник за сън

Теменужка и мушкато за здрав сън

Слушайте своя биологичен часовник!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820912
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930