Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2014 09:33 - Кардамон бори депресия, инфекции и рак
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1501 Коментари: 0 Гласове:
0



 В нашата национална кухня подправкатакардамон не е позната, затова и у нас тя не е толкова популярна, но тази несправедливост трябва да бъде поправена. Наричат полезният кардамон „Кралицата на подправките” и с право, защото тя лекува множество опасни болести – от нарушения в храносмилането, та чак до рак.

 

Лечебният кардамон е от семейството на така възхвалявания в последно време джинджифил и именно поради това той е толкова лековит.

 

Удивителният кардамон съдържа множество полезни летливи масла, витамини и минерали. С тях той помага и лекува такива болести като хранисмилателни проблеми, депресия, инфекции.

 

 

Наскоро учените откриха, че заедно с куркумата, полезният кардамон може да лекува и рак.

 

Подправката улеснява храносмилането и води до изчистване на отровите от организма. Кардамон успокоява мускулни спазми и болки, лекува инфекции на пикочо-половата система и действа антивирусно. Освен това полезният кардамон намалява високот ръвно налягане и разрежда кръвта като предотвратява образуването на кръвни съсиреци. В подправката се съдържат мощни антиоксиданти, които подмладяват. Растението действа противовъзпалително и антибактериално.

 

Кардамон може да успокоява стреса и да гони депресията, действа диуретично и уравновесавя алкално-киселинния баланс в организма. Действа и като мощен афродизиак и има удивителните свойства да лекува гъбични инфекции.

 

Екстракт от кардамон и от черен пипер стимулира имунната система и по този начин е мощно лекарство срещу развитие на раковите клетки. Комбинацията от канела и кардамон действа по същия антираков начин. Капка от етерично масло от кардамон може да излекува всички проблеви с устната кухина, и най-вече пародонтоза.

 

На Изток много хора пият чай или кафе с щипка кардамон в него. За да се възползвате от неговите лечебни качества, използвайте кардамон като подправка към вашите ястия. Той пасва идеално на яхнии, къри, пудинги, шоколадови и тестени изделия.

 

Може да си направите и чай от смачкани семена кардамон, като в полови литър вода пуснете да къкрят 10-15 семена, стрити на прах.

 

Свързани статии:

7 напитки, които перфектно заместват кафето

Вълшебството масала чай!

Отървете се бързо и лесно от лошия дъх сега!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 814347
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031