Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2014 10:47 - Д-р Бисер Георгиев: редувайте топъл и студен душ, за да се справите с променливото време
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
0



 Всеки знае от опит, че метеорологичните условия оказват влияние както върху физическото, така и върху психическото състояние на хората, като най-силен ефект има дъждовното време. Всеки човек реагира по различен начин на промените във времето и затова не може да се прогнозира кой и как ще бъде засегнат от неговите капризи. Обикновено най-засегнати от сезонните промени са хора, които са по-податливи на изменения в показателите атмосферно налягане, степен на влажност и температура на въздуха.
  Това са основно възрастните хора и тези с хронични сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания. Ето и какви здравословни проблеми може да предизвика времето: мигренозен пристъп, усилване на ревматичните болки. Не е изключено да се обадят някои стари травми, да се усилят артритните болки. Причината е, че при подобни метеорологични условия атмосферното налягане пада, а с него спада и нивото на течностите в организма. Така нервните окончания стават по-чувствителни и по-лесно се подуват, следователно дразнят по-лесно ставите.
  Високите температури могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове и по този начин да повлияят на кръвното налягане в организма. За да се предпазим от неблагоприятните въздействия на промените на времето върху организма, е добре да се излиза повече на открито, като това помага на организма да свикне с тези промени и така по-лесно да понася негативите. За тонизиране помагат и контрастните душове – редуване на топла и студена вода.
  В началото на юли месец УВ индексът ще е в стойности, рискови за дълъг престой под лъчите. За целта е добре да се ограничи времето за престой на открито, особено в периода с най-силно слънчево греене между 12 и 17 ч. Да се ползват слънчеви очила с доказана защита и висок коефициент на пречупване на светлината. За най-подходящи и безопасни се смятат сивият, зеленият (намалява вътреочното налягане) и кафявият тон на стъклата – те най-добре поглъщат излъчването и дори успокояват очите. Трябва да се ползва и слънцезащитен крем.
  През първите дни на юли се очакват ниски нива на слънчевата и геомагнитната активност, което обикновено води до влошаване на здравословното състояние на възрастните. Реагират кръвоносната и нервната система. При хората с чувствителна психика предизвикват раздразнение и безсъние. Настроението лесно се променя.
  По принцип тези промени не се отразяват на младите хора и на спортистите. Ниските нива водят до понижение на кръвното налягане, отпуснатост, главоболие, световъртеж, болки в сърдечната област, раздразнителност. За да се предпазим от негативните промени, трябва да се приемат редовно предписаните медикаменти, да се намали приемът на алкохол и цигари, да се увеличи физическото натоварване, да се увеличи времето за сън и почивка. С благоприятно въздействие върху организма е приемът на чайове и отвари с успокоително действие.
  При ниски нива на геомагнитната активност, каквито са очакваните през последните три дни на периода, може да е нарушена адаптацията на организма, което води до поява на сънливост, отпуснатост, вялост. Затова е удачно да се приемат тонизиращи напитки и витамини. С благоприятно въздействие са и храните, богати на елементите йод, калий, магнезий, като картофи, моркови, боб, банани и стафиди. С позитивно въздействие върху организма е и ранното ставане – около 6 часа. Това повишава активността на организма, съветва д-р Бисер Георгиев в интервю пред в. 24 часа.
  Още:
  Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб
  Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си
  Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821520
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930