Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2014 09:21 - Липата може да замести парацетамола и част от козметиката (рецепти от природата)
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
0



 Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Тя е изключително богата на лечебни вещества и е често срещана. Намира приложение както в медицината, така и в парфюмерията.
  Липа можете да намерите навсякъде – в билковите магазини, хипермаркетите и кварталната бакалия, но специалистите препоръчват да я използваме момента на цъфтеж и да си я наберем сами. След това може да се изсуши и прибере в платнена торбичка, която да се върже добре.   Цветовете на липата съдържат около 0,06% етерично масло, чиято основна съставка е сесквитерпеновия алкохол фарнезол, на който се дължи характерната миризма на растението. Билката е богата още на гликозиди, агликони, сапонини, танини, провитамин А, витамин С, горчиви вещества, захари, восък, слузни вещества.   Липовият чай помага при температура, ларингити и фарингити. Използва се и за някои заболявания на пикочните пътища. Също и при виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, пресипнал глас. Чаят от липа, подправен с мед, помага и за успокоение и добър сън. Препоръчително е да се пие преди лягане.   Като запарка или отвара липовият цвят се използва и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина. Народната медицина пък препоръчва отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки и шарка. Отварата от липа намира приложение в различни маски за коса, които подсилват русия цвят на косата.   Рецепти от природата   • Запарка се приготвя от 1 супена лъжица ситно нарязан липов цвят, запарен в 250 мл. вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.   • Отвара от липа се приготвя от 100 г. липов цвят и 2 л. вода. За гаргара се запарва 20 гр. липов цвят в 250 мл. вряща вода, като в топлата отвара може да се прибави и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.   • Цвят от липа, накиснат 8 часа в червено вино, в съотношение 1:10, се препоръчва при анемия и има тонизиращо действие.
  • Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липов чай по познатата рецепта. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.   • Отварата от липа се използва и за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои 10-15 минути. След това лицето се изплаква с хладка вода и се наплисква обилно със студена.
  Източник: ehograf.info
  Още:
  Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето
  Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)
  Пектинът атакува рака и бори килограмите


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821543
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930