Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2014 10:26 - Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Куркумата е едно от най-изследваните растения в наши дни. Медицинските качества на съставките й (най-вече куркумин) са обект на над 5600 изследвания, публикувани в различни научни медии. Предвид огромния брой проучвания на тази изумителна подправка е нормално да бъдат открити нейни свойства, които превъзхождат определени лекарства. Вижте кои точно са те:
  Аторвастатин (лекарство от групата на статините за регулиране на холестерола) – Изследване от 2008 г., публикувано в „Журнал на лекарствата“ в САЩ, доказва, че определени вещества в куркумата, влияят по-добре от аторвастатин на ендотелната дисфункиця – която е основният виновник за атеросклероза.
  Кортикостероиди (лекарство за стероидни хормони) – През 1999 г. е проведено проучване, публикувано в медицинско списание за фитотерапия, което открива, че основният полифенол в куркумата (оранжево оцветения пигмент куркумин) се справя значително по-добре от стероидите с хроничния увеит и други възпаленията на очите. Други изследвания доказват, че куркумата помага по-добре от лекарствата при белодробни възпаления.
  Прозак (антидепресант) – Изследване от 2011 г. открива, че куркуминът превъзхожда прозак при справяне с депресията.
  Аспирин (разрежда кръвта) – Изследване, проведено в Германия през 1986 г., доказва, че куркуминът има по-добри антитромбоцитни свойства от аспирина. Това означава, че куркумата може да е много полезна за пациенти, предразположени към съдови тромбози и изискващи терапия против артрит.
  Противовъзпалителни лекарства: Изследване от 2004 г. открива, че куркуминът е ефективна алтернатива на лекарствата аспирин, ибупорфен, диклофенак, тамоксифен и др. заради своите противовъзпалителни и антипролиферативни свойства срещу раковите клетки.
  Оксалиплатин (лекарство, използвано при химиотерапия) – Изследване, публикувано през 2007 г. в сп. „Международен журнал за рак“, доказва, че куркумата е по-добро антипролиферативно средство в колоректални клетъчни линии от оксалиплатин.
  Метформин (лекарство за диабет) – През 2009 г. в сп. „Общество за биохимични и биофизични изследвания“ са публикувани резултати от проучване, което доказва, че куркуминът е изключително полезен за лечение на диабет. Причината е, че куркумата активира ензимът АМПК (който увеличава поглъщането на глюкоза) и потиска глюконеогенната експресия на гените (потискаща производството на глюкоза в черния дроб) в хепатомните клетки.
  Ако статията ви харесва – споделете я. Така можете да помогнете на близките и приятелите си.
  Вижте още: Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 814515
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031