Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2014 10:28 - Какво лекуват растенията или аптека в саксия
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 435 Коментари: 0 Гласове:
0



 Хората са ползват народната медицина от векове – кремове, чайове, билки – това са били техните лекарства. “Да имаш градина или саксии, значи да имаш аптека”, категоричен е Борислав Митев от Ботаническата градина към БАН.
  Божурът лекува камъни в бъбреците Някои цветя имат лечебни свойства. Розата например има благоприятно действие върху кожата. “Сложете няколко листа във вода и на сутринта ще видите капките розово масло да плуват върху водата. Примесете го с някакъв крем и воала”, обясни Митев.
  Друг пример за цвете с лечебни свойства е божурът. Отвара от корените му се използва в народната медицина като помощно средство при спазми и болки в корема. Има полезен ефект и при лечение на камъни в жлъчката и разбива камъните в бъбреците. Трябва обаче да се внимава с дозировката, защото в големи количества божурът може да предизвика аборт.
  Освен че е вкусна, малината също може да лекува. Чай от плода се използва срещу висока температура и възпаления. Стръковете и корените на билката Ранилист пък се налагат върху рани – „има страшен ефект”, гарантира Митев пред в. Труд.
  Плевелите лекуват И докато лечебните свойства на билките не могат да се отрекат, Митев разказа и за други лековити растения, които виреят в градините на хората, но се смятат просто за плевели. Такова е обикновеното подъбиче. То е дребно полухрастче, което прилича на трева и расте на сухи места из цялата страна. Неговите стръкчета имат запичащо и кръвоспиращо действие. Чаят от него може да се ползва срещу болки в стомаха, а компресите – за лечение на младежки пъпки, екземи и рани.
  Природният аспирин - “къдравата” върба Отвара от листата на “къдравата” върба действа подобно на аспирина – облекчава главоболие, помага при треска, мускулни болки и ревматизъм. Успешно лекува и остра или хронична болка, инфекции и простудни заболявания. А причината “къдравата” върба да се нарича природен аспирин е, че от кората на дървото се извлича активната съставка на аспирина - салицинът.
  Болките в ушите са едни от най-неприятните. Но и тук природата е създала лек – алпийската роза (белоцветен дебелец). Късате едно месесто листенце от растението и капвате няколко капки в ухото. Резултатите идват почти веднага.
  “Аз дори засадих това растение и вкъщи, защото проблемите с ушите ми се обаждат от време на време”, обясни Митев. Иглика за сърдечни прболеми и срещу настинки, мечо грозде при камъни в бъбреците, жълт кантарион за успокояване на гастрити - това са все билки с доказано действие. Отвара от живовляк пък гарантирано “гони” кашлицата. Чаят от смокини също е много полезен. “А и е много вкусен. Пробвайте да сложите листо от смокиня в чая си. Не мога да гарантирам, че ще помогне с нещо, но вкусът е вълшебен”, добави специалистът.
  Ефедра - забранената билка Билката ефедра действа подобно на адреналина и кофеина. Именно от нея се извлича активната съставка на ефедрина, който спортистите използват като допинг. При предозиране може да повиши рязко кръвното налягане и да доведе дори до инфаркт. Често се срещат и странични реакции като гадене, виене на свят, главоболие, прекомерно изпотяване. При правилната дозировка обаче билката се използва за лечение на астма, респираторни заболявания, белодробни болести и ниско кръвно налягане. “Всичко трябва да се консумира с мяра. Защото дори най-полезната билка в големи количества е опасна”, категоричен е Митев.
  Още: Как да си направим ароматна аптека у дома Азиатските гъби – медицинско чудо 10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821833
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930