Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2014 09:52 - Направете си европейската здравна карта, ако планирате да почивате в чужбина
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове:
0



 Сезонът на отпуските, летните трепети и пътуванията вече е официално открит. Предвид еуфорията от предстоящата почивка, често забравяме някои важни неща. Едно от тях е Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Тя ни гарантира безплатно лечение при спешна нужда от медицинска помощ както на територията на Европейския съюз, така и в държавите Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
  Здравната карта се издава в рамките на 15 дни. Подробностите около издаването и правата, които ни дава, са описани в официалната страница на Националната здравноосигурителна каса. Има и списък с адресите на пунктовете, които имат ангажимент да съдействат. Там трябва да подадете заявление, съветват в предаването „Още нещо“ по NEWS7.
  Процедурата е доста опростена, нужна е само лична карта. Служителите са отзивчиви и всичко приключва за около 5 минути. Услугата е напълно безплатна и след като вече имате заявление с входящ номер, остава само да изчакате 15 календарни дни за решението на Здравната каса. Самата карта се получава от пункта, където сте подали заявлението.
  "15-дневният срок е технологичното време за изработката на една карта. Това време е необходимо не само за да бъде изработена тя като изделие, а също така да се прецени дали следва да бъде издадена, тоест лицето трябва да бъде с непрекъснати здравноосигурителни права. В рамките на тази година имаме изградена една от най-широките мрежи, които предоставят достъп във връзка с издаването на ЕЗОК. Още повече, че служителите по места оказват помощ при попълването, дори попълват заявления", казва Тодор Буковски от НЗОК.
  В случай, че нямате възможност лично да подадете заявление или съответно да получите своята Европейска здравноосигурителна карта, можете да направите това, като упълномощите друго лице. Освен подписаното пълномощно, ще е необходимо да приложите и ксерокопие от личната си карта със заверка "вярно с оригинала".
  Когато вадите здравноосигурителна карта за вашето непълнолетно дете, освен личната ви карта, е нужно да представите и акта му за раждане.
  Още: Какво показва лицето за здравето ви според Аюрведа 5 изненадващи признака за проблеми със сърцето 6 промени на съзнанието, които всеки един човек изпитва в момента – да, това важи и за вас


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820719
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930