Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2014 09:53 - Какво лекуват растенията или аптека в саксия
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 625 Коментари: 1 Гласове:
1



 Хората са ползват народната медицина от векове – кремове, чайове, билки – това са били техните лекарства. “Да имаш градина или саксии, значи да имаш аптека”, категоричен е Борислав Митев от Ботаническата градина към БАН.
  Божурът лекува камъни в бъбреците Някои цветя имат лечебни свойства. Розата например има благоприятно действие върху кожата. “Сложете няколко листа във вода и на сутринта ще видите капките розово масло да плуват върху водата. Примесете го с някакъв крем и воала”, обясни Митев.
  Друг пример за цвете с лечебни свойства е божурът. Отвара от корените му се използва в народната медицина като помощно средство при спазми и болки в корема. Има полезен ефект и при лечение на камъни в жлъчката и разбива камъните в бъбреците. Трябва обаче да се внимава с дозировката, защото в големи количества божурът може да предизвика аборт.
  Освен че е вкусна, малината също може да лекува. Чай от плода се използва срещу висока температура и възпаления. Стръковете и корените на билката Ранилист пък се налагат върху рани – „има страшен ефект”, гарантира Митев пред в. Труд.
  Плевелите лекуват И докато лечебните свойства на билките не могат да се отрекат, Митев разказа и за други лековити растения, които виреят в градините на хората, но се смятат просто за плевели. Такова е обикновеното подъбиче. То е дребно полухрастче, което прилича на трева и расте на сухи места из цялата страна. Неговите стръкчета имат запичащо и кръвоспиращо действие. Чаят от него може да се ползва срещу болки в стомаха, а компресите – за лечение на младежки пъпки, екземи и рани.
  Природният аспирин - “къдравата” върба Отвара от листата на “къдравата” върба действа подобно на аспирина – облекчава главоболие, помага при треска, мускулни болки и ревматизъм. Успешно лекува и остра или хронична болка, инфекции и простудни заболявания. А причината “къдравата” върба да се нарича природен аспирин е, че от кората на дървото се извлича активната съставка на аспирина - салицинът.
  Болките в ушите са едни от най-неприятните. Но и тук природата е създала лек – алпийската роза (белоцветен дебелец). Късате едно месесто листенце от растението и капвате няколко капки в ухото. Резултатите идват почти веднага.
  “Аз дори засадих това растение и вкъщи, защото проблемите с ушите ми се обаждат от време на време”, обясни Митев. Иглика за сърдечни прболеми и срещу настинки, мечо грозде при камъни в бъбреците, жълт кантарион за успокояване на гастрити - това са все билки с доказано действие. Отвара от живовляк пък гарантирано “гони” кашлицата. Чаят от смокини също е много полезен. “А и е много вкусен. Пробвайте да сложите листо от смокиня в чая си. Не мога да гарантирам, че ще помогне с нещо, но вкусът е вълшебен”, добави специалистът.
  Ефедра - забранената билка Билката ефедра действа подобно на адреналина и кофеина. Именно от нея се извлича активната съставка на ефедрина, който спортистите използват като допинг. При предозиране може да повиши рязко кръвното налягане и да доведе дори до инфаркт. Често се срещат и странични реакции като гадене, виене на свят, главоболие, прекомерно изпотяване. При правилната дозировка обаче билката се използва за лечение на астма, респираторни заболявания, белодробни болести и ниско кръвно налягане. “Всичко трябва да се консумира с мяра. Защото дори най-полезната билка в големи количества е опасна”, категоричен е Митев.
  Още: Как да си направим ароматна аптека у дома Азиатските гъби – медицинско чудо 10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове  


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
1



1. kasnaprolet9999 - В листата на смукините има много ...
04.07.2014 15:39
В листата на смукините има много полезни ензимир които спомагат за доброто храносмилане. Особено са полезни за възрастните хора. Моят баща веднъж получи разстройствор което не можеше с нищо да се оправи. Лекарите го изсладваха и казахар че му липсва някакъв ензимр вече не си спомням какъв. Доктор Пашкулев ми каза да му дам спиртен извлек от листа от смокини. Аз си бях направила на морето такъв извлек от смокинята в двора на хазайката за други цели. Веднага му дадох и проблема му се реши за няколко часа. От тогава няма никакви оплаквания.
Спиртният извлек се прави като се напълни стъклен буркан със свежи листа от смокиня и се залее със 70С спирт. Слага се на тъмно и хладно място да престои един месец, след което се прецежда и се ползва при нужда по 20 капки в малко вода два пъти дневно, половин час преди ядене.

По същия начин се прави извлек с листа и цвят мушкато, за което съм писала в последния ми постинг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821863
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930