Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2014 09:32 - Внимание! Лайшманиоза, Денга и Чикунгуня идват с комарите
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
1



 Дъждовното лято е рай за комарите. Спасение трудно може да се намери – смята се, че насекомите съществуват от 100 милиона години и са познати над 170 вида комари. Само женските комари пият кръв (необходима е за яйцата им – и женските и мъжките комари си набавят хранителни вещества от цветния прашец на растенията) и провокират алергична реакция благодарение на белтъците, които се съдържат в слюнката им. При деца с алергия може да се получи дори гадене, световъртеж и общо неразположение.
  Освен неприятна реакция, смучещите насекоми могат да се преносители на сериозни заболявания като малария, енцефалит и жълта треска. По-екзотични диагнози са лайшманиозата, както и треските Денга и Чикунгуня.
  Какво трябва да знаем за репелентите срещу насекоми
  Приносителят на лайшманиозата са папатаците, които са много разпространени в Гърция. В България годишно се лекуват около 10 болни с тази диагноза. Комарите могат да са заразоносители, ако са смукали кръв от болни животни – кучета, лисици, чакали и гризачи. Инфекцията атакува белите кръвни клетки в организма и ги разрушава. Човек се чувства отпаднал, без сили, качва висока температура, няма апетит и започва да слабее. Освен кожата, лайшманиозата може да засегне черен дроб, слезка и лимфни възли и може да доведе до тежки усложнения.
  Знаете ли, че другото име на далака е слезка: Имам ли далак и мога ли без него?
  Сравнително неизвестната треска Денга се пренася, сред хората от азиатските тигрови комари, които освен в Румъния, Турция, Сърбия и Гърция вече са регистрирани и в България от 2011 година. Поради глобалните промени в климата и в резултат на човешката дейност (изсичане на гори, бежански потоци, търговия с екзотични растения и др.) комарите се пренасят в нови, неестествени за тях места. В Европа са пренесени чрез транспортни средства (самолети и кораби), въздушни течения и др. Комарите, както и азиатските тигрови комари, най-често се развиват около контейнерни терминали, складове с употребявани автомобилни гуми, центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни цветя и водоеми със застояла вода.
  В джунглите източник на инфекциите са примати – шимпанзета, макаци, павиани. В градска среда заразата се разпространява, когато комарите смучат кръв от болен човекВеднъж заразен, комарът остава такъв до края на живота си, т.е. 1-2 месеца.
  Денга е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с токсичен синдром, висока температура 40-41 градуса, болки в ставите и мускулите, засягане на нервната система, обрив. След ухапването от заразен комар вирусите попадат в кръвта и атакуват различни органи и тъкани, особено черния дроб, миокардът, бъбреците и главния мозък. От увредените вътрешни органи вирусът попада отново в кръвта и предизвиква втора температурна вълна. Заболяването продължава 6-10-дни, а оздравителният период – 4 седмици и повече. Изграденият имунитет е временен и трае до 18 месеца.
  Намерете най-добрия лекар - безплатно е!
  Чикунгуня е вирусна инфекция, която от африкански буквално се превежда като "чупеща костите" или "превиваща" тъй като причинява остро болезнено възпаление на ставите, подобно на Денга. Разпространена е главно в Африка и Азия като до 40% от населението на някои острови в Индийския океан заболява ( о-ви Реюнион, Мавриций, Сейшели). Заболели хора в Европа (основно в Норвегия, Германия, Белгия и Великобритания) обикновено са летували на тези острови, а азиатските комари могат да допълнително да разпространят вируса на местна почва.
  Клиничните признаци при Чикунгуня отново се проявяват с внезапна треска (температура до 40°C), болки в ставите в резултат на възникналия артрит. В повечето случаи пациентите оздравяват напълно, но е възможно ставните болки да продължат няколко месеца до година. Регистрирани са и случаи на очни, неврологични и сърдечни усложнения. Няма сигурно лечение на болестта.
  Опасност! Кърлежите се събудиха!
  Любопитно е, че комарите могат да усетят своята жертва от 50 метра. Ако се чудите кого предпочитат да похапват, ето някои доказани факти:
 
  • Хората с високи концентрации на стероиди или холестерол върху повърхността на кожата привличат комарите. Това не означава, че високото ниво на холестерол в кръвта привлича комарите. Става въпрос за хората, чиито организъм по-ефективно преработва холестерола и по кожата им остават странични продукти от този процес.

 
  • Комарите също са насочени към хора, които произвеждат някои киселини в по-големи количества – пикочна киселина и млечна киселина, която се отделя от потните жлези

 
  • Въглеродният двуокис силно привлича комарите дори от далече. По-едрите и големи хора са склонни да отделят повече въглероден диоксид, което е и причината комари обикновено предпочитат да смучат кръв от възрастни.Бременните жени също са изложени на повишен риск, тъй като те издишат по-голямо количество въглероден диоксид

 
  • Движение и топлина също привличат комарите. Например, ще сте идеална мишена за комарите, ако играете с топка край язовир през лятото – движите се, затоплени сте, издишвате повече въглероден двуокис и се потите като отделяте и млечна киселина, а гладните насекоми в тревистата и заблатена местност само това чакат.


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821273
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930