Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2014 09:24 - Полезна ли е стевията?
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 394 Коментари: 0 Гласове:
0



 Рафинирана захар е изключително вреднa, което поражда нуждата от търсене на здравословни алтернативи. Има много нискокалорични подсладители на пазара, но повечето от тях са изкуствени. За разлика от тях стевия е 100% натурална и не съдържа калории. Листата на растението са около 30-40 пъти по-сладки от захарта, а екстрактът достига нива до 300 пъти по-сладки от бялата захар. Веществата в стевията не ферментират в устната кухина, т.е. не засилват апетита. Освен това стевия подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Растението от Латинска Америка е силен антиоксидант и се справя успешно със свободните радикали.
  Захарта – коварен убиец
Още шокиращи факти за аспартама
  Проучванията показват, че стевия може да понижи кръвното налягане, което е основен рисков фактор за много сериозни заболявания като болест на сърцето, инсулт и бъбречна недостатъчност. Успешни резултати за намаляване на кръвното налягане има от приемът на стевиозид (едно от сладките съединения в стевията). Изследователи предполагат, че стевиозид действа чрез блокиране на калциеви йонни канали в клетъчните мембрани – механизъм, подобен на някои лекарства за понижаване на кръвното налягане. Имайте предвид, че този ефект може трудно да се постигне от употребата на стевия като подсладител на напитките.

  Морските кристали (японски алги) – кавказко чудо, което лекува рак, високо кръвно и много други болести
  Стевия може да понижи кръвната захар и помага в борбата с диабета. Диабет тип II в момента е един от най-големите здравни проблеми в света. Заболяването се характеризира с повишени нива на кръвната захар в рамките на инсулинова резистентност или неспособност да се произвежда инсулин. В проучвания при пациенти с диабет тип 2 се установило, че приемът на стевия е намалил кръвната захар с около 18%. Оказва се, че съединението стевиозид подобрява функцията на хормона инсулин.
  Научете кой орган произвежда инсулин - Имаме си и панкреас (дори да не се сещаме за него)
  Лабораторни изследвания с животни показват, че сладката билка понижава нивото на “лошия холестерол”, подобрява работата на сърдечно съдовата система, укрепва имунната система, благоприятства стомашно чревния тракт, черния дроб и успокоява нервната система.

  Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол
  Световната здравна организация определя стевия като безвредна, но тя все още е забранена в някой страни (включително преди време е била забранена и в България). Смята се, че това се дължи на могъщата индустрия с изкуствени подсладители.
  Любителите на стайни растения могат да си засадят и отгледат сами стевия, която достига до 60-80 см. височина. Билката изисква южно изложение с достатъчно светлина, умерено поливане и периодично наторяване и подхранване. Можете да си направите чай от листата й или да добавяте листа в летни коктейли и разхладителни напитки.


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 814471
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031