Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2014 09:23 - Доц. д-р Мария Балабанова съветва как да дозираме слънчевите бани през лятото
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 645 Коментари: 0 Гласове:
0



 Доц. д-р Мария Балабанова е завършила ВМИ-София. Специализирала е обща дерматология и хистопатология и се е обучавала в Лондон, в Цюрих и в САЩ. Доцент е към Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница и към Катедрата по дерматология и венерология в Медицинския факултет на МУ-София. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология и изпълнителен член на Борда на ISDP (Международно общество по дерматопатология). Автор е на научни публикации и статии в специализирани списания у нас и в чужбина и е участвала в редица научни форуми. Представяме ви интервю с нея пред в. Новинар.
  - Доц. Балабанова, според някои учени слънцето може да е доста вредно. Съгласна ли сте с това, колко опасно е слънцето?
  Слънцето е абсолютно необходимо за живота, но прекаленото излагане води до неблагоприятни здравни проблеми. Голяма част от кожните образувания – доброкачествени и злокачествени, са в резултат на слънчевите лъчи. Ултравиолетовите лъчи, които са част от слънчевият спектър, се свързват с появата на кожен рак, отслабване на имунната система, преждевременното състаряване на кожата и появата на катаракта, която се проявява с намаляване на зрението. Всички хора, независимо от етнос и раса са обект на страничните ефекти на продължителното излагане на слънце. Хората с повече бенки и пигментирани петна по кожата обаче, както и склонните към по-лесно изгаряне, са с по голям риск от развитие на кожен рак.
  - Летните месеци предстоят, как да се пазим, за да не ни навредят слънчевите лъчи?
  Основно място при защитата от продължително излагане на слънчевите лъчи заемат фотозащитните продукти. Тяхното основно свойство е поглъщане и отразяване на част от вредните лъчи. Задължително тези продукти се обозначават с цифра – фотозащитен фактор, като минималната стойност е SPF 15. Трябва обаче да се знае, че удвояването на цифрата не означава удвояване на ефекта, т. е. при фактор 15, фотозащитата е 93 на сто, докато фактор 30 осигурява 97 процента защита.
  Друг важен момент е, че SPF означава защита основно срещу ултравиолетовите Б лъчи. Производители на фотозащитни продукти добавиха в последните години защита и срещу не по-малко увреждащите УВ А лъчи, като обозначението е “широкоспектърни” продукти.
  - Кога е подходящото време да се започне използването на слънцезащитни кремове с по-висок фактор и доколко те защитават кожата?
  Хората със светла кожа, както и гореспоменатите рискови групи е добре да използват целогодишно фотозащитни продукти с минималния фактор 15. Същият се съдържа в по-голяма част от съвременните козметични продукти за ежедневна употреба, като кремове, лосиони, декоративна козметика. Трябва да се има предвид, че зимно време слънцето също е много силно, особено за хората, които спортуват, така че препоръчваме използване на фотозащитни продукти за откритите части на тялото – лице, глава и шия. В тази група се включват също и хора, страдащи от кожни заболявания, които се усложняват от слънцето, както и хора с фотоалергии.
  - Има ли здравословен загар и как да го постигнем?
  Не съществува понятие здравословен загар. Тенът представлява защитна реакция на организма срещу вредните действия на слънчевите лъчи. Клетките произвеждат пигмент, който прави защитен филм върху ядрата на клетките в кожата и по този начин ги защитава от мутация или израждане. С две думи, ако стоим дълго време на слънце, съществува риск тази защита да се изчерпи и да започне увреждането на клетките, което в крайната фаза довежда до кожен рак.
  - Въпреки всичко, което се говори в последните години, все още са честа гледка хора, които прекарват целия си ден на плажа. Вярно ли е това, че кожата помни и какви могат да бъдат последиците от едно слънчево изгаряне в по-дългосрочен план?
  Промените след по-продължително излагане на слънце започват в детска възраст, като по това време се програмира всичко това, което ще се случи с кожата в бъдеще. Затова грижите за кожата и предпазването от вредните лъчи трябва да започнат от най-ранна детска възраст.
  Правилната защита на кожата включва няколко неща – на първо място човек да се постарае да не изгаря на слънце, да се избягва правенето на тен от естествени или изкуствени източници. Освен това фотозащитният крем трябва да се намазва по-обилно и на цялото тяло, да се обличат защитни дрехи в по-тежките часове на слънчево излагане, да се удвои защитата при отразяващи повърхности като сняг, пясък и вода. А така също да се приема допълнително витамин Д чрез храна или хранителни добавки, защото е факт, че слънцето стимулира синтеза на този витамин в кожата.
  - Ако все пак се стигне до изгаряне, какво трябва да предприемем?
  Поведението при слънчево изгаряне е следното: първо да се намери хладно място, да се поставят студени компреси, а също и студен душ върху засегнатото място. Необходима е хидратация, да се нанасят хидратиращи кремове или кортизонов крем с нисък процент, епителизиращи кремове с витамини или алое. Да се приемат много течности и вода. Ако има мехури, те не трябва да се пукат, за да не се инфектират, може да се сложи лека превръзка. Могат да се приемат леки обезболяващи, като аспирин, но на деца не се дава аспирин. Впоследствие се третира и лющещата се кожа, защото след няколко дни възпалената кожа започва да се залющва и тогава се прилага хидратиращ крем за тяло.
  - Какво трябва да знаят хората, които през лятото предпочитат почивката на планина?
  На планината слънцето е много силно и там изгарянето става неусетно. Затова са задължителни предпазните мерки с фотозащитни продукти, дрехи, шапки, слънчеви очила, както и много течности.
  - Много жени, особено по-млади, посещават солариуми, за да постигнат по-добър тен, доколко е вредно съчетаването на солариум с естествените слънчеви лъчи през лятото?
  За постигане на тен препоръчваме бронзиращите агенти, те са най-безобидни, като по-съвременните са козметично издържани и се нанасят лесно и равномерно.
  - Какво е важно да знаят родителите и къде е границата между полезното за децата излагане на слънце и вредата от него? Откога трябва да се започне със слънцезащитна козметика за децата?
  Бебетата и малките деца не трябва да се излагат на директна слънчева светлина. Фотозащитните продукти да се поставят на малки области, изложени на слънце, като лице и ръце. Препоръчваме по-големите деца в училище да се обучават защо трябва, и как да се предпазват от прекомерно излагане на слънчевите лъчи.
  - Какво бихте посъветвали хората, ако не искат да развалят лятната си ваканция с болезнено и опасно изгаряне?
  Най често препоръчваме хората да се прибират на сянка в часовете на интензивно слънчево греене между 11.00 и 16.00 часа. Широкоспектърните фотозащитни продукти трябва да се прилагат 20-30 минути преди излагането на слънце, на два часа да се нанасят повторно, а водоустойчивите – на 80 минути, според световните стандарти. Козметичните продукти блокират около 70 на сто от лъчите. Разчитаме също така и на дрехите, шапките и слънчеви очила с качествено фотозащитно покритие, като тъмните дрехи, може да е парадоксално, но предпазват в по-голяма степен от светлите.
  Още: Черният шоколад – доказано здравословен Домашна аптека – универсалното Алое вера Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821149
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930