Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2014 09:22 - Ако цигарите поскъпнат, пушачите ще намалеят
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 583 Коментари: 1 Гласове:
0



 Поскъпването на цигарите е сред основните причини, които дават тласък за отказване от тютюнопушенето. Това заяви д-р Маша Гавраилова, експерт в "Коалиция за живот без тютюнев дим", като се позова на проучвания сред пушачите.
  И след като производителите сега сами определят цените на тютюневите изделия, единственият начин държавата да влияе върху тях е чрез акциза, който им налага. "За съжаление в последните години този акциз не беше увеличаван, заради което и цените са запазиха", обясни д-р Гавраилова, цитирана от в. Труд. Тя даде пример, че при по-драстичното увеличение на цигарите, станало през 2010 г., имало сериозен отлив сред пушачите.
  Втората причина, поради която хората спират да пушат, са здравословните проблеми. По-младите не ги усещат толкова драстично, но заболяванията се проявяват по-сериозно след 40-ата година в зависимост от "стажа" на пушене и интензивността, с която сме палили цигарите. Най-често се засяга белият дроб и сърдечно-съдовата система. И така може да се стигне до рак на белия дроб, чести пневмонии, инфаркти и инсулти.
  Важно е да се отбележи, че няма орган, който да не е засегнат от тютюневия дим, защото всъщност вредните вещества се съдържат именно в дима, който дишаме, а не в това, че просто държим цигара в устата си.
  Година след като влезе в сила забраната за пушене на закрити обществени места, пушачите намаляха с 3%. Дали тенденцията се е запазила и на втората година, не е ясно, защото липсват нови проучвания. "Въпросът обаче е мерките да са комплексни, защото истинската цел е да се предпазят другите, които не пушат", допълва д-р Гавраилова. Тя припомни, че увреждания могат да получат и пасивните пушачи. И в семейства, в които единият пуши, другият, който само диша дима, може да се разболее тежко.
  "Има законова забрана да се пуши в закрити обществени места, но тя не се спазва навсякъде. И една от причините е неефективният контрол, защото има заведения с повече от 10 акта, но въпреки това продължават да работят", обясни д-р Гавраилова. Тя разказа, че преди ден на горещия телефон позвънил баща на бебе, чието кръщене празнували в заведение, а там се пушело. Нищо че освен техните гости други празнували детски рожден ден.
  Заради това е много важен контролът, както и възможността и други органи извън здравните инспекции да правят проверки като агенцията за безопасност на храните или инспекцията по труда. Техните експерти могат да влизат например в предприятията, където здравни инспектори не проверяват от години, уточни д-р Гавраилова.   Как да спрем цигарите? - Определете си дата, на която ще спрете цигарите отведнъж. Постепенното намаляване няма да ви свърши работа. - Скъсайте с изкушението. Изхвърлете цигарите. Скрийте пепелниците. - Пийте повече вода и други течности. Хапнете парче плод, резенче лимон. Това ще прочисти организма ви. - Правете физически упражнения – качвайте се само по стълбите, играйте гимнастика, плувайте.... - Сменете навиците си – любимата кръчма със сигурност ще усили желанието ви да пушите. - Дори една цигара е твърде много. Не си позволявайте “само” една, защото това ще ви провали. - Без цигари ще спестите повече пари. С тях си купете подарък или си позволете награда. - Изстрадайте изкушението да закусите. Ако се безпокоите, че ще напълнеете - наблегнете на плодовете и зеленчуците. Те ще ангажират устата и ръцете ви. - Не мислете за цял живот без цигари. Просто мислете за днес. И ще изкарате деня, без да пушите. Съветите са на експертите от “Коалиция за живот без тютюнев дим”.
  Още: 10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове 12 причини, които ни карат да ядем повече Японско лечение с вода


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



1. olivie - Обаснете на дрътата кокошка,
20.06.2014 09:36
че вдигането на цените и пълната забрана са пробвани още при сухия режим в САЩ /известно с какъв успех/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 819348
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930