Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2014 09:06 - Учени откриха дефект в ДНК, който може да е причина за импулсивното хранене и затлъстяването
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0



 Според резултати от ново проучване, проведено в САЩ, импулсивното хранене и невъзможността на човек да устои на храна може да са свързани с наличието на определен ген, наречен ФТО, пише в. „Дейли мейл“. Изследователи от Национални здравен институт в САЩ смятат, че това отговаря на въпроса защо за някои хора е изключително трудно да поддържат ниско тегло с напредване на възрастта.
  Други проучвания също са свързвали ФТО генът с хроничното затлъстяване, но учените така и не са разбрали досега как точно той влияе над наддаването на тегло. Последното проучване установило, че хора на средна и в по-напреднала възраст, които имат един или два ФТО гена, са по-склонни да ядат висококалорична и мазна храна с напредването на възрастта. Този ген предизвиква импулс за храна, на който те просто не могат да устоят.
  Може би има общ, чисто биологичен фактор, който допринася за увеличаване на риска от затлъстяване и едновременно с това подтиква към импулсивно хранене. 45% от участващите в проучването имали поне един ФТО ген, а 16 % имали два гена. Индексът на телесната маса бил по-голям в тези две групи хора.
  Изследователите сканирали мозъчните вълни на хората с и хората без гена, за да установят дали има различие. Резултатите показали, че участниците с наличие на ФТО ген имали намалена активност в онази част на мозъка, която отговаря за вкуса и усета към текстурата на храната. Това води до намалени вкусови усещания и съответно желание за повече и по-мазна храна.
  Според едната от лекарките, участвала в експеримента, това не означава, че човек трябва да се примири, ако притежава този ген. По нейни думи воденето на здравословен начин на живот може да победи генетичните предразположения. Хората не са обречени да са дебели, казва в заключение тя.   Още статии: Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави Как да си набавим „майката на всички антиоксиданти” за дълъг живот 5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване  


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821399
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930