Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2014 08:52 - 5 летни занимания, които могат да са опасни за здравето
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
0



 Лятото се задава с редица любими дейности и занимания на открито. За жалост, те са свързани с куп микроби, които могат да влошат здравето и на деца, и на възрастни. Ето няколко съвета за превенция, за да се наслаждавате безопасно на топлия сезон!
  Хоби градинарство. В почвата дебнат какви ли не патогени, които могат да доведат до инфекция. Ще се учудите, че чрез използване на угнил компост за торене, може да прихванете легионерска болест – от същата бактерия, която причинява пневмония в сгради със стари климатични системи. Също така, когато изкарвате големите саксии на открито, внимавайте за бял прах или плесен по листата, който обикновено представлява спори на гъбични заболявания. Вдишването им причинява проблеми и алергични реакции по-често, отколкото си мислите, макар симптомите не винаги да са силно изразени. Замърсената почва може да ви зарази с тетанус, затова е препоръчително да научите Как да се предпазите от фатално заразяване с тетанус.
  Опасност! Кърлежите се събудиха!
  Плувен басейн. Плажът е чудесно занимание, но басейните могат да бъдат преносители на редица зарази. Ежегодно районните здравни инспекции проверяват водата и правят предписания за хигиенните норми, но важно е да знаете, чехлорът не убива всички организми. Например, бактерията Cryptosporidium, която причинява гатсроентерит с диария, може да оцелее в добре хлориран басейн от 3 до 10 дни! Затова е изключително важно да се използват джапанки в тоалетните на летните къпални и да се минава често през душовете с течаща вода. Всъщност, миризмата на хлор от водата не е гаранция за хигиена - тя се дължи главно на хлорамини – продукт от реакцията на хлор с пот и урина. Не забравяйте, че топлината и влагата са чудесна среда за развитие на гъбични инфекции! Научете как да се предпазите отГъбички по ноктите – досадни и упорити
  Джакузи. Престоят в бълбукащо джакузи е приятен, но през лятото се използва вода с по-ниска температура за разхлаждане, което повишава нивото на бактерии като Pseudomonas Aeruginosa. Те могат да причинят възпаление на космените фоликули и обрив по лицето и около банския костюм няколко дена след контакт със замърсената вода

Още: Светът е голям и бактерии дебнат отвсякъде
  Детски площадки. При микробиологично изследване на местата за игра, 59 от 60 проби са съдържали микроби, които могат сериозно да разболеят децата. Сред откритите замърсители са фекална материя , E.coli , Salmonella , хепатит A,Shigella , стрептококи-B и стафилококи. Това не означава да заключите детето у дома! Все пак срещата с микроби помага за изграждане и укрепване на имунната система. Но успоредно с играта на детската площадка, е добре да развиетехигиенните навици на малчугана като старателно миене на ръцете. Проби от надуваеми замъци за подскачане показват, че те също са пълни с бактерии и вируси.
  Барбекю. Лятото е сезона на скарите, но преди да използвате грила, е добре да вземете няколко предпазни мерки. Оставянето на вашето барбекю на открито е лоша идея. Ако една птица случайно мине и остави изпражнение върху решетката, то топлината при печене не може да е гаранция, че всички вируси и бактерии ще бъдат убити. Същото се отнася и за останките от храна по решетката – те трябва да бъдат старателно премахвани. Препоръчително е да използвате алуминиево фолио, което да изхвърляте след употреба или грил кошници, които могат старателно да се измият.
  Как да се предпазим от бактериите в хладилника
  Ако обърнете внимание на тези 5 съвета, то ще си гарантирате по-безопасно и щастливо лято за вас и за вашите деца.


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 814348
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031