Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2014 08:52 - 10 научно доказани неща, които ви правят по-щастливи
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
0



 Щастието има свойството да се изплъзва от контрола ни. Според проведени изследвания то е 50% заложено генетично, 10% зависи от обстоятелствата и 40% е базирано на нещата, които правим.
  Следователно големият въпрос е как да накараме тези 40% да заработят в наша полза?
  Психолозите са открили няколко изненадващи факта, които правят хората по-щастливи:
  1. Щастието зависи от пола. Щастието на мъжете и жените зависи от различни неща. Дайте кег с бира на мъжа и маникюр на жената и готово. Според психоложката Сатоши Каназава разбирането на тази разлика може да е ключова за намирането на правилния път към радостта от живота.   Мащабно проучване, проведено сред 28 153 човека в 51 държави установява какво е най-важно за двата пола – мъжете са щастливи когато имат пари, а жените се радват повече на приятелството и връзката си със своите деца, колеги и шефове.
  2. Опитайте да се отървете от някои лош навик. Според проведено проучване успешното спиране на цигарите прави хората по-щастливи – дори успехът да е продължил само един ден. Самият опит да се пребори навикът е накарал хората да се чувстват по-добре. Така че, за да получите инжекция от ендорфини (хормоните на щастието) намерете нещо, което не харесвате и го променете.
  3. Направете така, че пътя до работата да ви отнема не повече от 20 минути. Психологът от Принстън Даниел Канман дълго време е изследвал дневниците на хиляди хора, които са записвали в тях емоциите и дейностите, които извършват ежедневно. Той заключил, че дългото пътуване до работа прави хората изключително нещастни.   Ако обаче пътят до работа отнема до 20 минути това повишава автоматично настроението. Изследвани са 4000 човека, които трябвало да оценят доколко щастливи се чувстват. Оказало се, че хората, които се радвали на живота най-много, пътували кратко време до работното си място.
  4. Бъдете благодарни. Хората, които казват по-често „вълшебната думичка“ са по-щастливи. Според учените ако можете да оцените дребните неща в живота ще бъдете дори още по-щастливи. Възможността да прощавате лесно също може да повиши коефициента ви на радост смята психологът Кристофър Петерсън от университета в Мичиган.
  5. Намерете си партньор (по възможност щастлив). Известен факт е, че хората, които имат партньор до себе си са по щастливи. Поговорката „щастлива съпруга, щастлив живот“ е вярна. Според проучване на Американската психологическа организация щастието на човек зависи до голяма степен от щастието на партньора му. Това важи особено за хора, които имат дълъг семеен живот. Установено е, че ако единият партньор повиши коефициента си на щастие и другият автоматично става по-доволен от живота. За съжаление обратното също важи.
 
  6. Купувайте си самолетни билети вместо ай пади. Защо? Причината е, че материалните неща се сравняват по-лесно. Ако човек си купи нещо и впоследствие установи, че е можело да направите по-добра сделка, той се разстройва. По-трудно е да се сравняват неща, породени от опит – а и спомените от една екскурзия са много по-ярки от каквато и да е материална вещ.
  7. Правете секс сутрин. Сутрешният секс повишава новата на окситоцин (един от хормоните на щастието) и кара хората да се чувстват свързани един с друг през целия ден. Още по темата вижте в 6 начина по които сексът укрепва здравето ви.
  8. Спете точно шест часа и двайсет минути на нощ. Според изследване проведено сред 4000 човека, цитирано от Дейли мейл, хората, които спят толкова били и най-щастливи.
  9. Тренирайте и бъдете слаби. Според учения Робин Лойд анаеробните натоварвания (тези при които човек се напряга максимално за кратко време – спринт с все сила например) карат хората да изпитват силен прилив на радост. Това се дължи на отделянето на два хормона – ендорфин и кортизол. Вторият се отделя, когато човек е под стрес – повече вижте в Стрес – може да е полезен в малки количества. Упражненията увеличават нивата на ендорфин и намаляват тези на кортизол. В допълнение има и голям брой изследвания, според които слабите хора се радват на живота повече от тези с наднормено тегло.
  10. Станете религиозни (или нюейдж) и започнете да медитирате. Изследване, проведено в университета в Харвард, че хората, които смятат, че има по-висша от тях сила са по щастливи. Що се отнася до медитацията, тя доказано намалява стреса, увеличава увереността на човек и прави хората по-умиротворени и позитивни. Още можете да видите вКак да привлечем позитивна енергия в живота си


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821824
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930