Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2014 12:45 - Удивителните здравословни качества на кокосовото масло
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
0



 Така и не съм купувал кокосов орех от български магазин –  все се чудя за какво ми е. Кокосовото масло пък е неизменна част от етикетите на козметични продукти и сладкарски изделия, но имаше нещо относно тази мазнина... Дали може да впишем кокосовото масло в списъка на "суперхраните"?   Научете за здравословните качества и на други суперхрани:
Авокадото – супер храна на 8000 години
Киноа – храна на 2013   Оказва се, че кокосовото масло е демонизирано в миналото, защото съдържа наситени мазнини ( 90%). Но не го зачерквайте от диетата – напротив! В него се среща лауринова киселина - тя e основната мастна киселина в палмовото и кокосовото масло и e една от основните съставки на майчиното мляко. Има много силно антимикробно действие. Не се плашете от факта, че е наситена мазнина, защото нейната молекула е със средно дълга верига, за разлика от тези с дълга верига (Храносмилането на мастни киселини с дълга верига е много по-сложно и тези триглицериди се натрупват като мазнини по тялото). Доказано е, че лауриновата киселина увеличава добрия HDL холестерол в кръвта, за да помогне за подобряване на нива на коефициента на холестерола. Кокосовото масло може да помогне за възстановяване на нормалната функция на щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза не работи оптимално, това може да допринесе за по-високи нива на лошия холестерол.   Как да откриете проблем със щитовидната жлеза: Щитовидната жлеза – диригент на метаболизма   Кокосовите мазнини със средно-дълга верига се разграждат по-лесно в черния дроб. Те се усвояват също толкова бързо, колкото въглехидратите, защото са малки молекули и почти веднага се използват, за да ни дадат енергия, поради което нямат време да се превърнат в мазнини по тялото. Проучване през 2009 година установило, че жените , които консумират 30 милилитра (около 2 супени лъжици ) кокосово масло на ден в продължение на 12 седмици, не само не качили тегло, но намалили количеството мастна тъкан в тялото си.   Тези средноверижни наситени мастни киселини също така подобряват работата на мозъка, предпазват от болестта на Алцхаймер и намаляват апетита.   Лауриновата киселина, заедно с каприлова и капринова киселина в кокосовото масло, могат да убиват бактерии, вируси и гъбички , което помага да се предотвратят инфекции ( все пак лауриновата киселина се среща и в кърмата!) Справя се възпаленията в устата и с лошия дъх.   Лечение с олио – възможно ли е?

Освен за вътрешна употреба, косовото масло е чудесно средство за възстановяване на наранена или нацепена кожа. Маслото облекчава също упорити кожни заболявания като псориазис, атопичен и себореен дерматит, тъй като поддържа здравословния баланс на кожата. Изследвания показват, че кокосовото масло може да подобри хидратацията и съдържанието на липиди на кожата. То също блокира около 20 % от ултравиолетовите лъчи на слънцето и така ви предпазва от фотостареене на плажа.   Трябва да знаем, че до 25 градуса кокосовото масло е твърдо. То е изключително устойчиво на загряване, което го прави идеално за пържене. Нужно е да се прави разлика между натуралния продукт и хидрогенираното кокосово масло, което се влага масово в храните и е източник на вредни транс-мазнини.   Научете повече за Хидрогенираните мазнини – няма пълно щастие!  


Тагове:   здраве,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820919
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930