Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2014 09:55 - Черешите се борят с рака и приспиват
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
1



 Задава се сезонът на черешите! Освен вкусен плод, се оказва, че те могат да облекчат болката, да ви помогнат срещу преждевременното стареене и да ви предпазят от редица заболявания.   Черешите са богат източник на антиоксиданти. В науката за храненето ORAC (капацитет за кислород-радикална абсорбция) е мярка за полезността на храни, сокове и добавки. Относно съдържание на антиоксиданти, черешите са едни с най-висок ORAC храни, като се нареждат заедно с ягодите и веднага след боровинките! Плодът защитава кръвоносните съдове и мозъчните клетки от оксидативен стрес и помога за предотвратяване на образуването на атеросклеротична плака и невродегенеративни заболявания като деменция. Изследване от 2011 доказва, че черешите намаляват също така триглицеридите в кръвта и С-реактивен протеин - възпалителна молекула, която е маркер за сърдечно-съдови заболявания.   Какво е състоянието на вашата сърдечно-съдова система? Потърсете мнението на кардиолог!
Какво трябва да е съотношението
„добър” холестерол – триглицериди ще откриете в текста ДА на холестерола!   Черешите се борят с рака.  Те съдържат големи количества кверцитин -  флавоноид, който е един от най-мощните противоракови агенти. Към тази мощ на червените плодове добавяме и елагова киселина, която предотвратява свързването на канцерогенни вещества с ДНК-то и така неутрализира канцерогените в тялото и възпрепятства деленето на раковите клетки.   Черешите намаляват възпаленията и болката. Още през 1950 година черешовият сок се е използвал за облекчаване на симптомите от подагра и артрит. Черешите доказано намаляват нивата на пикочна киселина, която може да кристализира в ставите и да предизвика възпаление и камъни в бъбреците.
Как да опазим бъбреците си здрави Карагенан - Е-то, което може да причини рак Митове за фитнеса   Черешите също блокират т.нар. циклооксигеназа  - ензими ензим в човешкото тяло, който участва в процеса възпаление/болка. Редица лекарства срещу болки (като нестероидни прротивовъзпалителни) инхибират именно формите на този ензим. В действителност, СОХ инхибиращата активност на флавоноидите в черешите е сравнима с тази на равни концентрации на ибупрофен. Освен при артрит, сокът от череши може да помогне за намаляване на мускулната болка след тренировки.   Черешите могат да ви помогнат да спите. Черешите и особено вишните са едни от малкото храни, богати източници на хормона мелатонин, който регулира цикъла сън – събуждане. В допълнение, червените пигменти в плода повишават нивото на важна аминокиселина – триптофан, която служи като предшественик на серотонина, който помага на организма да регулира апетита, съня и настроението. Поради способността си да повишава нивата на серотонин, триптофанът се използва терапевтично при лечението на редица състояния, най-вече безсъние, депресия и тревожност. Бананите също съдържат високи нива на триптофан.   Внимавайте с приема на големи количества череши, защото те ще внесат много плодова захар в организма! Може да се възползвате от здравословните качества на плода извън сезона като използвате концентриран сок. Не пренебрегвайте и вишните, които дори имат по-силно изразени профилактични свойства от своите сладки роднини.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820699
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930