Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2014 09:38 - Как да избегнем усложнения от дюстабан
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0



 Обръщали ли сте внимание какви следи оставате на мокрия морски пясък? Ако се отпечатва цялото ви стъпало, то значи сте дюстабан. Около 20% от възрастните имат плоски стъпала. Малка част от населението страда от наследствен плосък крак – при 95 % от случаите дюстабанът се развива. Много малко от нас всъщност са родени с плоско стъпало.  Как може да се избегне дюстабанът и дали е възможно да се обърнат на щетите?   Плоското стъпало, ако е придобито, се развива предимно при хората над 40-годишна възраст, които имат хронично претоварване в долните крайници. Такива са хората, занимаващи се с тежка физическа работа  или професиите обвързани с продължителен стоеж в изправено положение - стоматолози, хирурзи, фризьори и много други. Деформацията на свода на стъпалото също така може да се развие в резултат на носене на неудобни обувки, вродена слабост в съединителната и мускулна тъкан, прогресивно и бързо напълняване.   Безобидното на пръв поглед плоско стъпало може да стане предразполагащ фактор за развитието на проблеми с опорно-двигателния апарат. Спадането на сводовете означава разместване на костите на ходилото, преразтягане на връзките и сухожилията. Появяват се мазоли и изкривявания на пръстите. Впоследствие проблемът се задълбочава като се създават условия за разширени вени. Неравномерното натоварване на колянната и тазобедрената става води до по-бързо износване на хрущяла и до артрит. Промените в походката водят и до неправилно положение на гръбначния стълб – могат да се появят шипове, износване на междупрешленните дискове и най-сериозното усложнение от плоскостъпието – лумбална дискова херния. При дюстабан често палецът се извива характерно и минава под или над съседните пръсти.     Свързани статии: Как да избегнем болката в ставите или живот без остеоартрит
Столът – моя враг
Разширени вени – няма застраховани     Ако изпитвате болка и дискомфорт при ходене вследствие на плоско стъпало, трябва да се обърнете към ортопед за диагностика и лечение, включително оперативно в някои тежки случаи. За да избегнете това състояние е важно да тренирате мускулатурата на краката и по-конкретно – на ходилата:
  • Носете удобни обувки и ги вързвайте здраво. Спортните обувки за бягане и високите токчета (поради неправилното пренасяне на тежестта на тялото) са предпоставка за развитие на дюстабан.
 
  • Ходете повече боси (както генетично е заложено от еволюцията)
 
  • Тичайте боси по пясъка
 
  • Правете упражнения като стъпвате на пръсти или сочите предмети с изпънати пръсти на краката
 
  • На работа може да тренирате свода си с масажор за стъпало под бюрото
 
  • Опитвайте се да хващате дребни премети (например стъклени топчета) с пръстите на краката
  Профилактиката за избягване на дюстабан при малките деца е отделна тема. Накратко, трябва да знаете, че сводът при децата естествено се формира до 3-4 годишна възраст и е добре те да ходят колкото се може повече боси.  Обувките трябва да бъдат с плоска подметка, която да позволи движение и стимулиране на ходилото за неговото нормално развитие. От друга страна, задната част на обувката трябва да бъде твърда и да държи петата в правилно положение.  Детето не трябва да стои по цял ден с обувки. Препоръчително е вкъщи малчуганите да не се обуват с пантофи с твърди подметки, които да елиминират дразненето на ходилото, а по възможност да носят чорапи или терлици.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 814443
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031