Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2014 09:04 - Вкарват психичноболните в общ регистър
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 524 Коментари: 0 Гласове:
0



 Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство, обяви здравният министър д-р Таня Андреева по БНР, цитирана от Standartnews.com. Тя уточни, че регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм.
  Министерството ще разполага с близо 15 млн. лв. за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента, обеща Андреева. Тя уточни, че ще бъде назначена междуведомствена работна група, която ще работи за създаването на регистъра.
  Министър Андреева коментира и бюджетите на общинските болници в страната. Тя обясни, че Сдружението на общините й е представило списък на всички такива лечебни заведения, които се нуждаят от подпомагане. Списъкът на нуждаещите се общини съдържа 51 болници и техните лекари в същия брой общини, но те обслужват и съседни общини, каза по въпроса изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. "Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии – за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата", продължи тя. Има още 7 болници, които не са намерили място в списъка, но задължително трябва да се намери няколко решение за тяхното подпомагане, каза още Чавдарова.
  Здравният министър изтъкна още, че в програмата на правителството е заложено внимание към общинските лечебни заведения, най-вече тези, които се намират в по-труднодостъпни райони. "Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка", допълни Андреева.
  "Методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще е за спешна помощ, т.е. ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс", каза министърът на здравеопазването.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820791
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930