Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2014 09:30 - Пъдпъдъчите яйца - здравословна бомба в мини вариант
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
2



 Те са в рецепти, в менютата на ресторантите, в магазините и във Facebook.  Феновете на здравословното хранене отдавна приемат пъдпъдъчите яйца като „супер храна”. За съжаление, „модната вълна” в България сякаш поотмина, ако се съди по намаляващото предлагане на симпатичните мини яйца с точки в магазините. Все пак, освен че са ефектна алтернатива за Великденска украса, те притежават много ценни хранителни качества!   Свойствата на пъдпъдъчите яйца стават популярни през XIX век, когато Японският император, страдащ от туберколоза, се излекувал след диета от пъдпъдъчи яйца и месо от пъдпъдък. След този случай те се разпространяват в цяла Япония, а по-късно и по целия свят. Китайските лекари са използвали пъдпъдъчи яйца в продължение на хиляди години за успешна борба с алергия като ринит, астма, сенна хрема и кожни заболявания като екзема и псориазис.  Британски учени  посочват, че те са богати на протеин и важни хранителни като например витамин D и B12, селен и холин. Яйцата широко се използват за алтернативно лечение в Русия ( включително след аварията в Чернобил) , предлагат се в аптеките във Франция, Швейцария и Германия. Твърди се, че не предизвикват алергии като другите яйца.   Един грам яйце на пъдпъдък в сравнение с обикновеното кокоше съдържа следните микроелементи и витамини: Желязо – 4 пъти повече,
Витамин А – 2,5 пъти повече,
Мед – 2,2 пъти,
Витамин В1 – 2,8 пъти,
Кобалт -2,2 пъти,
Витамин В2 – 2,2 пъти,
Фосфор – 4,5 пъти,
Калий – 4,5 пъти.   Ако вече сте решени да си правите здравословен омлет, трябва да знаете, че едно кокоще яйце се равнява на 5 пъдпъдъчи – ще ви са необходими около 15 малки яйца!   Изследвания показват, че черупката на пъдпъдъчите яйца, състояща се от 90% калциев карбонат, е лесно усвоима.  Тя съдържа най-необходимите за човешкия организъм минерали. По състав поразително съвпада със състава на нашите кости и зъби, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък. Много важно е наличието на силиций и молибден, тъй като храната ни е особено бедна на тях, а те са абсолютно необходими за нормалното протичане на биохимичните реакции в човешкия организъм.   Обобщени  71 прочувания на свойствата на пъдпъдъчите яйца показват, че:
  • Те се използват за увеличаване на апетита, стимулират храносмилането и обмяната на веществата. Помагат при мускулна слабост .
  • Укрепват костите намаляват ставните и мускулни болки.
  • Помагат при безсъние, главоболие, нарушения на нервната система, лющене на кожата, косопад.
  • Подобряват функцията на черния дроб, подходящи са при анемия.
  • Пъдпъдъчите яйца повишават имунитета, помагат при стрес и преумора.
  • Яйцата са особено полезни за деца за стимулиране на развитието им, както физически, така и психически. Изяждането на 1-2 яйца на ден е фактор за по-добра памет, стабилна нервна система, по-добро развитие и по-малко болести.
  • Насищат простатата с витамини, минерали и аминокиселини, които увеличават сексуалната потентност при мъжете. Подобряват статуса на бременните жени и увеличават млякото при кърмачките.
  • Полезни са при високо кръвно, диабет, язви, гастрит, панкреатит, белодробна туберкулоза.
  В Китай и Япония традиционно пъдпъдъчите яйца се приемат сурови, препоръчително с черупката ( стига да са пресни!). Ще се влюбите от пръв поглед в тях като разнообразите своята салата с няколко броя сварени мини яйца!


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821507
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930