Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2013 08:29 - 10 грешки при миенето на зъбите
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
0



Миенето на зъбите е дотолкова вкоренен още от детските ни години навик, че малко от нас се замислят дали наистина го правят както трябва. Но, както при всеки навик, рутината нерядко води до невнимание и дори немарливост, а оттук има само крачка до кариесите и заболяванията на венците. Зъболекарите и специалистите по орална хигиена посочват най-малко десет често срещани грешки при миенето на зъбите и ни посъветват как навреме да ги поправим:

Грешка 1: Не използвате правилната четка за зъби

Когато си избирате четка за зъби, взимайте предвид размера на устата си. Ако се напъвате, за да я отворите достатъчно широко и да вкарате четката, значи вероятно тя е твърде голяма. Целта е да ви е комфортно. За пример: четката за зъби трябва да се усеща толкова удобно, колкото една вилица, когато се храните. Колкото по-удобна я усещате в ръката и в устата си, толкова по-вероятно е да я използвате правилно.

Коя е по-добрата четка? Електрическата или обикновената? Според специалистите това е въпрос на лично предпочитание. Един човек, който си мие добре зъбите с обикновена четка, ще се справя толкова успешно, колкото и човек, миещ добре зъбите си с електрическа. Правилното миене на зъбите не зависи толкова от вида четка, а от този, който я използва.

Грешка 2: Четката ви не е с правилния косъм

Някои четки са с косми, разположени под ъгъл, други – с прави. Кои са по-добрите? Според зъболекарите няма особено значение. По-важна е техниката на четкане, а не начинът, по който космите са разположени.

Когато си купувате четка: Ако косъмчетата са много твърди, може да раздразнят венците. Затова е препоръчително да използвате четка с по-мек косъм. Косъмчетата трябва да са достатъчно твърди, за да премахват плаката, но не толкова твърди, че да причиняват увреда на зъбите и венците. Експертите вече не препоръчват естествените косми.

Грешка 3: Не си миете зъбите достатъчно често или достатъчно дълго

Внимателно мийте зъбите си поне 2 пъти дневно. Ако го правите по 3 пъти е дори още по-добре. Ако има твърде много време между отделните почиствания на зъбите, бактериалната плака се натрупва и повишава риска от възпаления.

Миенето на зъбите трябва да продължава поне 2 минути, а още по-добре 3.

Повечето хора не спазват поне една от горните две препоръки. Затова специалистите по орална хигиена препоръчват да разделяте условно устата си на сектори и да отделяте по 30 секунди на всеки от тях. Някои четки за зъби дори имат вграден таймер, който улеснява следенето на времето. За да минават по-бързо двете минути, които трябва да посветите на миенето на зъбите, можете да ги съчетавате с нещо друго приятно – например да гледате телевизия, докато четкате.

Грешка 4: Миете си зъбите твърде често или твърде усърдно

Ако миете зъбите си по 3 пъти на ден, е перфектно, но, ако ги миете по повече, това вече може да създаде проблем. Повече от 4 миения на ден подсказват за престараване. Прекаленото четкане може да раздразни корена на зъба, а това от своя страна често причинява раздразване и на венците. Твърде енергичното четкане може да увреди и зъбния емайл.

Грешка 5: Не си миете зъбите правилно

Дългите хоризонтални енергични търкания по линията на венците могат да доведат до износване. Насочете косъмчетата на четката под 45-градусов ъгъл и търкайте на къси участъци. Внимателно четкайте нагоре и надолу по зъбите, а не напречно. Търкането трябва да е вертикално, не хоризонтално. Уверете се, че почиствате и външната, и вътрешната страна на зъбите, повърхността, с която дъвчете, както и езика.

Грешка 6: Да започвате от едно и също място всеки път

Много хора започват да четкат от едно и също място в устата си отново и отново. Започвайте от различно място, за да не търкате една и съща зона повече от друга. Докато стигнете до последния сектор от устата, вече сте се отегчили. Затова се получава застояване в една област, а това не е желателно.

Грешка 7: Пропускате вътрешната повърхност на зъбите

Повечето хора забравят да почистят вътрешната повърхност на зъбите – там, където езикът се допира до тях. Плаката, която не можете да видите, е също толкова важно да бъде премахната. Най-често пропусканата зона според наблюденията на зъболекарите е вътрешната повърхност на предните зъби.

Грешка 8: Не изплаквате четката си след използване

Бактериите се размножават върху неизплакнатата четка за зъби и следващия път, когато си миете зъбите, всъщност ще вкарате старите бактерии обратно в устата си. Изплакването на четката след използване помага да премахнете и остатъците от паста върху нея.

Грешка 9: Не оставяте четката да изсъхне

Ако имате четка, която е непрекъснато влажна, в нея ще се развъждат повече бактерии. Ако косъмчетата остават мокри, те също така ще се деформират по-бързо. Затова не забравяйте да изтръсквате влагата, а след това покривайте четката с капаче, което пропуска въздух.

Грешка 10: Не сменяте четката си за зъби достатъчно често

Зъболекарите препоръчват да си купувате нова четка на всеки 3-4 месеца или дори по-често - ако косъмчетата изглеждат опърпани. Но вместо да следвате стриктно определен срок, най-добре оглеждайте състоянието на четката си. Щом косъмчетата изгубят естествената си гъвкавост и започнат да се пречупват, сменете четката. Някои четки вече имат цветен индикатор, който показва кога трябва да бъдат подменени.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 820790
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930