Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2013 08:22 - Защо се прозяваме
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 801 Коментари: 0 Гласове:
1



Прозявката не е признак на скука, противно на разпространеното мнение.

Всъщност човек не се прозява от скука. Независимо от погрешно разпространеното мнение за това защо хората се прозяват, прозявката не е признак на скучаещия човек, а на вълнение, което изпитваме. Стресът, до който води то, предизвиква загряване на мозъка, а прозявката е заложеният от природата механизъм той да се охлади, за да работи по-добре.

В отговор на възникнал стрес нервната ни система включва своя защитен механизъм – човек вдишва голямо количество въздух, който дава възможност мозъкът да се охлади. Затова и разбирането, че прозявката показва скука или желание да спим не е вярно – всъщност прозявката помага на тялото да се ободри.

Ако обърнем внимание, нерядко се прозяваме преди важно събитие – артистите се прозяват преди представление, студентите – преди изпит. По този начин психиката помага на организма да се подготви за предстоящото натоварване.

Любопитен факт е например, че често хората се прозяват преди екстремно изживяване – например скок са парашут. В този случай чрез прозявката тялото иска да потисне чувството на страх.

И от физиологична гледна точка прозявката е полезна – тя разширява дихателните пътища, увеличава количеството кислород в организма и по този начин нормализира кръвното налягане.

Заразността на прозявката не е нищо повече от подражателен рефлекс. Чрез изследвания и експерименти е установено, че на подобна „зараза” са податливи само хората, които са склонни да съпреживяват състоянието на околните.

Няколко любопитни факта за прозявката:

• Етикетът да се прикрива устата, когато се прозяваме, не е нищо повече от суеверие – някога се е смятало, че докато се прозяваме, може душата ни да напусне тялото през устата, а също така оттам в нас да се вселят демони.

• За 75% от хората е достатъчно да прочетат за прозявка, за да го направят и те.

• Най-продължителната документиран прозявка е от 1888 г. – според книгата на рекордите на Гинес някой си доктор Ли е докладвал за 15-годишно момиче, която се прозявала непрекъснато в продължение на 5 седмици.

• Прозявката е типична не само за хората, но и за много животни, включително извън света на бозайниците – например прозяват се също жабите и рибите. Но у отделните видове причините за наличието на този механизъм са различни. Антилопите се прозяват като знак към останалите в стадото, че са уморени и имат нужда от спиране за почивка, крокодилът се прозява преди да нападне, пилетата – като знак, че са гладни, а маймуните – за да покажат интереса си към представител на другия пол.

• Бебетата започват да се прозяват още в утробата на майката.


Тагове:   здраве,   любопитно,   полезно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 814484
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031