Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2013 11:29 - 5 мита за водите за почистване уста
Автор: doktori Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1160 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Водите за устата спомагат за поддържане на зъбите и венците в добро здраве, но само ако бъдат използвани правилно. Нека развенчаем петте най-разпространени мита за тях.

Мит 1: Всички води за уста са практически еднакви.

Ползите зависят от типа на продукта, който може да бъде козметичен или терапевтичен. Козметичните отстраняват плаката от зъбите, намаляват бактериите в устата и освежават дъха. Нищо повече.
Терапевтичните води съдържат вещества като хлорхексидин, цетилпиридиниев хлорид, някои етерични масла, лекарства и др., които имат профилактичен ефект срещу кариеси или някакво специфично лечебно действие.

Мит 2: Водата за уста е заместител на миенето на зъбите

Водата за уста намалява броя на бактериите в устата, но ефектът не е достатъчно силен да замести измиването на зъбите. При наличие на хранителни остатъци в устата, бактериите бързо възстановяват броя си и репопулират повърхността на зъбите. Единствено четкането на зъбите може да отстрани хранителните остатъци след хранене и да гарантира дълготрайна защита от кариеси. Изследвания, обаче, показват, че използването на вода за уста след измиване на зъбите подобрява профилактиката на кариесите, защото потиска за по-дълго бактериалното развитие между две последователни хранения (и измивания, съответно). Водата за уста е добро допълнение към четкането на зъбите, но не е негов заместител, освен непосредствено след хирургия в устната кухина. Дори и в тези случаи обаче, завръщането към четката и пастата за зъби трябва да стане веднага след като състоянието на венците и зъбите го позволяват.

Мит 3: Едно изплакване е достатъчно

Всъщност, повечето води за уста са най-ефективни, когато са били в контакт с тъканите в устата за поне 30 секунди. Лютивият вкус, който се усеща веднага в устата, не означава, че продуктът „е силен“ и едно бързо гаргарене и изплюване са достатъчни. Ползването на продуктите трябва да става според инструкциите на опаковката или съветите на лекуващия зъболекар.

Мит 4: Водата за уста е трайно решение за лошия дъх

Истината е, че те освежават дъха, но само временно. Повечето неприятни миризми, дължащи са на някои етерични масла в храната, например чесновото, се издишат чрез белите дробове. Също така, слюнката разрежда постепенно активните съставки в устата и отслабва ефекта им. В някои случаи, белтъците, съдържащи се в слюнката (най-вече ензимът лизозим) могат да деактивират активните съставки от водата за уста.

Мит 5: Водите за уста са напълно безопасни

Някои продукти съдържат големи количества алкохол – до 25%. Това, донякъде иронично, може да доведе до поява на лош дъх и дразнене на тъканите в устата. При някои хора, зъбните корени стават чувствителни, което се проявява с необичайна болезненост. Разбира се, тези продукти постепенно отпадат от номенклатурата. Те биват измествани от продукти без алкохол, но те също имат съставки, които могат да предизвикат дискомфорт или нежелани странични ефекти. Някои могат да оцветят зъбите, да оставят усещане за парене в устата или имат твърде остър вкус. Хлорхексидинът може да промени усещането за вкус и не се препоръчва за дългосрочна употреба.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doktori
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 821157
Постинги: 1104
Коментари: 44
Гласове: 260
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930